KARABUĞDAY SALATASI

Karabuğdayı ilk defa geçtiğimiz salı günü Migros’ta gördüm ve denemek için aldım. Daha sonra internetten yaptığım araştırmalar sonucu çok faydalı bir bitki olduğunu öğrendim. http://www.karabugday.com sitesinde bir sürü faydası anlatılmış. Bu siteden kısaca alıntı yapmak istiyorum:

“1. Karabuğday İnsan Vücudunda İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasında Etkilidir.
2. Kalp Hastalıklarına ve Kansere Karşı Koruyucu Bir Bitkidir.
3. Karabuğday Karaciğerin Çalışmasını Kolaylaştıran Choline İhtiva Eder.
4. Yüksek Tansiyon ve Kansızlığa Karşı Korur.
5. Karabuğdayda bulunan besinler kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur.
6. Karabuğday’ın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır.

Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.”

Daha geniş bilgi için http://www.karabugday.com sitesini ziyaret etmelisiniz.

Ben de bu kadar faydalı bir bitki den ilk denemem de salata yapmaya karar verdim. Eşim ve ben bu salatayı beğendik. Umarım siz de beğenirsiniz.

Malzemeler:
1,5 su bardağı Karabuğday
Yarım demet Nane
Yarım demet Maydonoz
4-5 dal taze soğan
2 domates
Yarım Göbek salata
Limon
Tuz
Zeytinyağı
Nar ekşisi(İsteğe bağlı)


Yapılışı

Ben bir gece önceden karabuğdayı güzelce yıkadım ve tupperware’in Turunuc eko kabına koydum. Üzerine kaynar su döküp kapağını kapattım. Bu kabın özelliği kuru bakliyatları haşlar gibi ıslatır hem de kısa süre içinde . Geceden ıslatma fırsatınız yoksa biraz haşlayabilirsiniz.Suyunu süzüp soğutun.

Başka bir kaba göbek salatayı, naneyi, maydonozu vetaze soğanı ince ince doğrayın. Bir kaç ay önce koçtaş’tan plastik yeşillik doğrama bıçağı almıştım. aldığımdan beri onu kullanıyorum. Bu bıçakla yeşillikler deki vitaminler kaybolmuyor. Çok memnunum almak isteyenlere tavsiye ederim. Domatesleri çekirdeklerini alıp küçük küçük doğrayalım. Üzerine karabuğdayı ekleyelim.Tuz,limon ve zeytinyağı ekleyip karıştıralım. İsterseniz nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

4 Comments (+add yours?)

  1. Tinker Bell
    Apr 30, 2009 @ 19:51:00

    Çok değişik,daha önce hiç duymamıştım.Acaba bundan soğuk çorbada yapılabilir mi?
    Bu arada ellerinize sağlık…

    Reply

  2. Zeynep
    May 01, 2009 @ 08:23:00

    Buğdaydan farklı, değişik bir kokusu var. Sanırım soğuk çorba yapılabilir. Farklı bi tadı olur diye düşünüyorum.

    Reply

  3. Anonymous
    Dec 07, 2009 @ 11:47:19

    karabugdayin kırmızı suyu gidene kadar yikanmasi gerektigini okudum bir yerde…
    gulden

    Reply

  4. DENİZ
    Sep 03, 2010 @ 13:20:12

    karabugdayı doktorumuz tavsiye etti. nasıl yapıldıgını merak ediyordum.tarifiniz icin tesekkurler.bu aksam deneyecegim.
    deniz acar

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: